perjantai 31. toukokuuta 2019

Punkkimyrkyt

Keskustelupalstat käy taas tähän aikaan vuodesta kuumana. Vaihtoehtoja on monia yksisarvispölystä kaikki koirat tappaviin myrkkyihin, joten kerrotaampa miten meidän lauma suojautuu.

Tänä vuonna Riepuun iski heti kelien lämmettyä joka lenkillä joku punkki. Riepu saikin nyt ekaa kertaa testiin Seresto-pannan eikä sen laiton jälkeen ole löytynyt yhtään punkkia. Ei kiinnittynyttä eikä juoksentelevaa. Eikä ainakaan vielä ole ilmennyt mitään oiretta, panta on ollut kaulassa maanantaista asti.

Häärä sai Bravecton. Viime kesän Häärä meni ilman mitään, koska siitä löytyi vain muutama punkki ja ne kaikki oli kuolleita. Häärä sai siis Bravecton 2017, mutta ei 2018. Tänä vuonna tabletti iskettiin kitusiin heti kun ensimmäinen imeskelijä siitä löytyi.

Taira ei ole saanut vielä mitään, suunnitelmissa joko Seresto tai Nexgard. Ei Bravectoa tälle kesälle koska sillä oli tuo haima/vestibulaari ongelma ja sisäelimet ovat varmasti saaneet ihan tarpeeksi ylimääräistä työtä tälle kesälle. Nexgard annetaan useammin joten kerta-annos olisi houkuttelevasti pienempi. MUTTA. Jokainen Tairasta tänä vuonna löydetty punkki on ollut kuivanut tai kuolemaisillaan. Taira sai Bravecton viime kesänä, joten näkyy potkua vielä riittävän..

Bravectosta sananen. Kukaan ei varmasti kiellä että se on myrkky. Onhan se. Mutta meillä se on toiminut enemmän kuin loistavasti. Eikä koskaan ole ollut mitään oireita. Kop kop. Vaikka sen ei luvata karkottavan, meillä tablettien antoon on joka vuosi loppunut myös elävien punkkien kantautuminen sisälle asuntoon. Seresto vaikuttaa myös hyvältä, mutta en ota Häärän kanssa sitä riskiä että en kisatessa muistaisi ottaa sitä kuitenkaan pois 🙈 Tairalle pannan laitto mietityttää koska se nukkuu joka ikinen yö meidän vieressä, mitä ilmeisesti ei suositella. Plussaa kuitenkin siitä että sen kanssa voi uida.

Valkosipulia kokeilin ensimmäisen koiran kanssa vuosia sitten ja 'toimihan' se. Paitsi kun täällä Neulamäessä alkoikin punkkimäärä kasvaa.. Tämä vuosi vaikuttaa oikein kunnon punkkivuodelta joten suojatkaa rakkaanne jollain toimivalla ja punnitkaa mahdollisia hyötyjä ja haittoja. Itse näen yleistyvän pukkitorjunnan hyvänä asiana, ompahan vähemmän niitä lenkkipolun varteen tippuvia imeneitä jotka munii sata uutta vihulaista. Muistakaa myös tuhota jokainen löytämänne punkki oikeaoppisesti. Ne ei huku kaivoon eikä vessanpönttöön, vaan ne tulee polttaa ja/tai paloitella. Ja haudata tontin eri kulmille ja heittää suolaa tikkiden alta kävellessä. Taistoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti