torstai 22. maaliskuuta 2018

Jumppaluento

Tutkintohakemusta rustailen ja tuskailen, ilmeisen hukkaan mennyt nää yliopistovuodet kun moisen paperin täyttökin on näin vaikeaa. Tai ehkä kyse on ollut mun liiasta opiskeluinnosta kun olen 180 opintopisteen vaadittuun kandin tutkintoon suorittanut 233 opintopistettä :DD

Kävin viime viikon maanantaina DOBOn hyödyt laihduttavalle koiralle-luennolla Punaturkissa ja harmikseni siellä ei ollut ketään muita osallistujia kuin minä. Katukuvaa kun katsoo niin hitusen useammalla ois ehkä ollut tarvetta. Luento oli osa Punaturkin tämän vuoden Letkeät laihduttajat-tarjontaa. Ihan mahtavaa että tuollaista järkätään eli kaikki ylipainoisten lemmikkien omistajat lajiin tai rotuun katsomatta voisivat olla yhteydessä Punaturkin Sini Taskiseen. Ilmeisesti Royal Canin sponssaa ainakin kaikille osallistuville koirille pienen alkupaketin, jolla kevennyshommat saadaan rullaamaan. Tärkeä asia!

Motivaationa tämän järjestämiseen on yksinkertaisesti koirien terveys ja hyvinvointi. Hyvä tahti olisi noin 1 % pudotus per viikko. Laihduttavan koiran kanssa on näppärintä punnita päivän ruoka-annos heti aamusta ja ottaa siitä kiposta sitten myös koulutuksessa ja hemmottelussa päivän mittaan käytettävät namit, jotteivat ne enää kerry päivän ruoka-annoksen (tai annosten) päälle. Toivottavasti myös raakailijoilla on mahdollisuus osallistua.

Luennolla fyssari Susanna Vartiainen kertoi ensin Sirius-sovelluksesta: http://siriusdog.fi/. Myönnettäköön että minun piti ladata se viime sunnuntaihin mennessä, jolloin sen olisi saanut tarjoushintaan kympillä. Itseäni kiinnosti eniten sen treenipäiväkirja-mahdollisuudet ja eri faceryhmien keskustelunaloituksista päätellen näppärä sovellus/palvelu siihen hommaan on monella hakusessa. Sitä puolta voisi tuoda tuolla Siriuksen sivulla enemmän esille, kun se siihen(kin) hommaan loistavasti toimii :) Ohjelmaan saa luotua kaikille koirilleen oman profiilin ja käyttöhistoria tallentuu niin että voi seurata myöhemmin esimerkiksi että mitäs me sillon kuukausi sitten treenattiinkaan. Sovellus sisältää näppäriä treenivideoita, joiden ohjeilla vaikka perus metsälenkistä saa hitusen mielenkiintoisemman ja fyysisemmän. Ruotsi- ja enkkuversiotkin ovat kuulemma harkinnnassa! :)

Susanna painotti myös maaston merkitystä koiran liikuttamisessa. Jos ymmärsin oikein niin oli julkaistu tutkimus, jossa jo neljän kuukauden altistuminen vain tasaisilla pinnoilla liikkumiselle näkyi koiran syvälihaskunnon heikentymisenä. Miettikääpä näitä koiria jotka vaikka 10 vuotta talsii vain asfaltilla, miten paljon vaikeampi niiden on ikääntyessä säilyttää jo vuosikausia heikenneitä lihaksia :o Koiran aktiivisuustasoja olisi myös hyvä seurata liikunnan aikana.

Puhuimme myös Anita Pesolan eli Houdyn siirtymisestä syksyllä avautuvaan Koiramekkaan. Anita suunnittelee sinne innoissaan koirien sisäliikuntapuistoa. Tilojen olisi tarkoitus sisältää muokattavissa olevia rakenteita, jolloin koiralle on aina tarjolla uudenlaisia liikuntamahdollisuuksia ja että Anita pystyisi tarjoamaan hyviä treenimahdollisuuksia myös hajuhommiin. Kuulostaa mahtavalta, en malta odottaa meidän ekoja jumppahumppia siellä.

Anitahan ei ole vain dobo-ohjaaja ja jos minun pitäisi kuvata Anitan jumppaohjausta niin sanoisin häntä koirien kuntovalmentajaksi tai personal traineriksi enkä vain dobo-ohjaajaksi. Niin monipuolista ohjeistusta sieltä saa. Liikuttamisessa olisi hyvä ottaa huomioon mahdollisuuksien mukaan lajityypillisten käytösten toteutuminen. Ajattelua vaativat tehtävät ovat myös energiankulutuksen kannalta merkittäviä. Pienetkin kehon painon tai asennon muutokset vaikuttavat liikkeiden suorittamiseen ja rankkuuteen. Alustaherkkien kanssa treenit aloitetaan aina koiran edistymisvalmiuden mukaan vähän kerrassaan, ihan alkuun voidaan treenata vaikka silikonisen maton päällä seisomista. Jännittyneen ja stressaavan koiran pakkojumppauttamisessa ei ole mitään järkeä, sillä jumppa ei jäkittävällä koiralla mene perille.

Anita muistutteli taas jumppaavan koiran rauhallisuuden tärkeydestä ja siinä meillä on isoimmat ongelmat. Intoa riittää kaikilla kun homma on hauskaa, mutta liikkeiden oikein tekemiseen malteittaisiin keskittyä niinnointuotaniin.. :D Keskittynyt, onnistunut suoritus on aina parempi kuin vain paljon toistoja. Lisäksi Anita muistutteli siitä että liikaa ei kannata tehdä, 2-3 kertaa viikossa rasittavia liikkeitä ja joka päivä halutessaan avaavia liikkeitä. Omaan koiraan syntyy hyvä, konkreettinen tuntemus kun sitä kopeloi säännöllisesti. Oikein tehtyinä liikkeet kehittävät koiran ketteryyttä, tasapainoa ja kehonhallintaa. Lihaskunnon kehittämisen lisäksi tärkeää ovat dynaamiset venytysliikkeet sekä liikeratojen avaukset ja venytykset.

Ennen jumppaa olisi hyvä lämppäillä esim. vartin lenkki, sitten suoritella rauhassa avaavia liikkeitä ja sen jälkeen päästää vasta koira välineille. Liikkeissä tärkeää on hyvän perusasennon säilyttäminen, sekä istumisessa että seisomisessa. Liikkeitä tulisi tehdä tasaisesti molempia puolia rasittaen ja varsinkin alkuun tämän avulla pääsee selville mahdollisista puolieroista. Liikkeitä saa usein rauhoitettua sillä, että koiralle opettaa vahvan luopumisen ja/tai seis-käskyn. Jos koira vain seuraa nenä kiinni namissa liikkeistä tulee usein aika sähellystä. Kuten meillä.

Jumpan jälkeen taas hyvät loppuvenyttelyt ja noin vartin jäähkälenkki. Ylirasituksesta (muuallakin kuin vain jumpassa) voi kertoa se, että koira ei enää osaakaan asiaa, jonka se on aiemmin osannut. Silloin kannattaa keventää ja antaa koiralle aikaa, samoin kuin silloin kuin koira on toipumassa jostain vammasta tai sairaudesta. Koira tarvitsee lepoa 12-16 tuntia vuorokaudessa ja levon laadulla on merkitystä koirallekin. Jumppailun jälkeen (ja kenties ennenkin) on hyvä huomioida nesteytyksen tarve :) Myös tavallista kuumempi tai kylmempi ilma lisää nesteen tarvetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti